Noodzaak van hygiëne

Kalfsvleesleverancier T. Boer & zn kijkt altijd vooruit en zag de noodzaak in van een nieuwe hygiënesluis. Deze belangrijke toegangssluis moest aan strenge en specifieke eisen voldoen. Havantec food equipment in Oirschot kwam met de juiste en vernieuwende - op maat - oplossing. De toegangssluis is inmiddels ruim een jaar in bedrijf.

Theo Legters is manager operations van T. Boer & zn; de grootste kalfsvleesleverancier van Europa, zelfstandig onderdeel van de Van Drie Groep. De slachterij ligt in de groene omgeving van Nieuwerkerk aan de IJssel, tegen een woonwijk aan. "We staan midden in de maatschappij en willen daarom goed omgaan met onze buren en haar  omgeving, zoals we dat ook doen met het milieu en onze dieren." 

Legters, met 40 jaar ervaring in de vleesbusiness, had de eisen voor de te bouwen hygiënesluis exact op een rijtje. "Wij groeien en daarmee groeit ook het aantal mensen dat bij ons werkt. We willen niet langer vertrouwen op vrijwilligheid en sociale controle: iedereen moet gedwongen via de hygiënesluis naar zijn werkplek. De eisen aan de hygiëne zijn bovendien steeds strenger geworden. Wie aan de retail levert, zoals wij, moet een gegarandeerde kwaliteit bieden en wordt daarop streng gecontroleerd, ondermeer op de microbiologische gesteldheid van de producten. De eisen van Amerikaanse afnemers en de Europese retail zijn hoog. De toegangssluis moet zeker stellen dat we van elke productiebatch, van pauze tot pauze, de bacteriologische kwaliteit garanderen. En daarmee moest de nieuwe sluis ook het vraagstuk van het reinigen van messen en handschoenen oplossen. Onze medewerkers zijn gehecht aan hun mes en willen dat altijd binnen handbereik houden. Hoe regel ik dat als het gereinigd wordt? Een andere eis vooraf was snelheid: elke dag moeten er per pauze zeker 250 mensen de sluis in en uit passeren. Dat moet vlot gaan. En ten slotte: het moest allemaal wel passen. Er was beperkte ruimte voor de nieuwe installatie." 

Taal van slachthuis

"Ik heb er een hekel aan als mensen al vooraf zeggen: wat kost het? Je bent op zoek naar de best mogelijke oplossing, daarna kijk je naar het geld," zegt Legters. Hij koos leverancier Havantec, omdat hij weet dat zij dezelfde ‘taal van het slachthuis’ spreken als de mensen van T. Boer & zn. “We hebben dan aan slechts enkele woorden genoeg. Het zijn vakmensen van de praktijk, die weten hoe het werkt en welke techniek ze moeten toepassen om hun opdrachtgever te ontzorgen. Havantec investeert bovendien net als wij in innovatie en komt met slimme oplossingen."

Samen met Hans - net zo ervaren in de foodbusiness - en Jeroen van Tuijl van Havantec laat hij graag de nieuwe sluis in werking zien. Wat er te zien is: Medewerkers slijpen direct voor de hygiënesluis hun messen die vervolgens in de gereedschapskorf gaan. Met de verplichte beschermende handschoen worden de messen in de wasinstallatie gereinigd. De medewerker gaat door de sluis: wast en droogt zijn handen, terwijl zijn schoeisel wordt gereinigd. Hij kan pas door een tourniquet de productieafdeling op nadat hij zijn handen heeft gewassen en gedesinfecteerd. Een camera stelt vast of dat - zoals vereist - met gespreide vingers is gebeurd en het systeem opent dan pas de toegang. Dit zogenaamde  ‘Mano Vision Systeem’, is een van de technologieën waarmee de Duitse fabrikant Itec Food Technology voorop loopt. Itec, in Nederland vertegenwoordigd door Havantec, is een wereldwijd actieve specialist in allerhande hygiëneoplossingen in de voedingsindustrie. De medewerker pakt na het passeren van de tourniquet zijn gereedschapskorf met de messen en de handschoen weer mee. Deze heeft parallel aan de medewerker de route gevolgd. Op de terugweg, aan het begin van de pauze, worden messen en de veiligheidshandschoen opnieuw grondig gereinigd om ze op te kunnen bergen. Havantec en Itec hebben daarmee op een relatief klein oppervlak het sluitende hygiënesysteem gebouwd waar Legters voor T. Boer & zn naar op zoek was.


Service en continuïteit

Toen T. Boer & zn in gesprek ging met Havantec was de installatie, zoals die voor ogen stond, nog niet beschikbaar. Die kwam bij Itec echter snel van de tekentafel, daar zorgde Havantec wel voor. Legters: “Als ik een machine nodig heb, kan ik die googelen, maar dan word ik niet ontzorgd. Dat is wel het geval bij Havantec. Het is een leverancier die kwaliteit levert en met ons meedenkt, ook over hergebruik van apparatuur en tevens met vernieuwende oplossingen komt. Bij Havantec gaat het niet in de eerste plaats om verdienen, maar om kwaliteit met service en continuïteit." Van Tuijl: "Eén keer zaken doen, is geen zaken doen. Je wil dat mensen bij je terugkomen." Legters: "Je moet je in dit geval niet laten leiden door de kostprijs: je kiest voor het totale oplossing, met een installatie die op zijn taak berekend en ook juist gedimensioneerd is. Havantec bewaakt dit doel. Er hangt immers veel van af: onze hygiënesluis moet optimaal functioneren, zodat we daardoor de kwaliteit van onze producten zeker kunnen stellen en deze met een gerust gemoed aan alle klanten - wereldwijd - leveren."

www.havantec.nl
www.t-boer.nl