Er is veel vraag naar snacks die niet alleen lekker, maar ook halal zijn. Snackproducent Pure Ingredients opende daarom recent een derde fabriek. Een nieuw machinepark zorgt ervoor dat nóg meer mensen kunnen genieten van producten als frikandellen en hamburgers. 

Kruidige geuren dringen de neus binnen bij binnenkomst. Een blik op de blinkende machines leert dat we ons op een hagelnieuwe werkvloer bevinden. Hun grootte duidt op een flinke capaciteit. Op de nieuwe productielocatie in het Venlose dorpje Belfeld kunnen enorme hoeveelheden snacks worden geproduceerd. Frikandellen en hamburgers vormen de hoofdmoot, zo blijkt. Maar het snackpalet van Pure Ingredients is breder. Samen met de andere twee fabrieken in Venlo en Kaldenkirchen beslaat het zo’n 80 verschillende producten. Pizza’s bijvoorbeeld, frikandelbroodjes, kebab, cevapcici (worstjes), chicken wings en kaassoufflés. En: allemaal halal. “Iedereen moet kunnen genieten van onze snacks. Onze doelgroep groeit nog elke dag”, zegt directeur productie Edgar Hanssen. Het maakt de nieuwe fabriek in de grensgemeente even welkom als noodzakelijk.

Frikandelburger

De focus op halal zorgde ervoor dat ook islamitische mensen zo’n 25 jaar geleden kennis maakten met een snackklassieker als de frikandel. Al gauw volgden ook bitterballen, kroketten en hamburgers in halalversie. Inmiddels geldt de Limburgse producent als marktleider in halal diepvriessnacks en levert het bedrijf deze onder de merken Mekkafood, Herrenhof en Lekker&Anders aan retail in meer dan 20 landen. Innovatie is een belangrijke pijler. Pure Ingredients introduceerde niet alleen halal alternatieven maar ontwikkelde bijvoorbeeld ook een combinatie van twee snackkrakers: de frikandelburger. Een andere vaste waarde in het bedrijf is eenvoud. “Onze recepturen bestaan zo veel mogelijk uit ingrediënten die ook in je keukenkastje kunnen staan; zonder poespas en onnodige toevoegingen dus. Dat is het pure aan Pure Ingredients. Daarnaast gaan halal en duurzaamheid hand in hand en wordt er zo min mogelijk verkwist”, zegt Edgar.Reinigen

De weg die al die diepvriesproducten afleggen richting frituurpan en bord vraagt natuurlijk om geoliede processen. Zo valt of staat alles in de voedingsindustrie en dus ook bij de snackgigant met een onberispelijke hygiëne. Die is cruciaal ten aanzien van de voedselkwaliteit- en veiligheid, maar ook met het oog op de halalcertificering. Op de vloer betekent dit onder meer dat alle machines na productie worden gereinigd door de eigen mensen, laat Edgar weten. “Zij weten precies hoe ze de machines uit elkaar moeten halen en missen geen randje of hoekje. Bovendien moet iedereen voor het betreden van de productieruimte door een hygiënesluis. Ook daarin vinden we eenvoud belangrijk; de sluis moet geen ingewikkelde displays hebben, maar gemakkelijk zijn in gebruik.”

Totaalpakket

Voor het leveren van de hygiëne-inrichting kozen de Limburgers voor een bekende: Havantec Hygiene Solutions uit Oirschot. De twee werken al meer dan 20 jaar samen en het bedrijf leverde naast een hygiënesluis ook een dubbele normwagenwasmachine, wasbakken met toebehoren, een drukverhogingspomp en satellieten om te reinigen. Hygiëne-oplossingen zijn lang niet het enige waarin de Brabantse leverancier voorziet. Havantec levert de voedingsindustrie in binnen- en buitenland een totaalpakket, variërend van productiemachines tot rvs bedrijfsinrichtingen. Ook aan Pure Ingredients. “In hun fabrieken zijn dat bijvoorbeeld drie 2000 liter-peddelmengers, tumblers, stroomverdelers en normwagens. Voor de locatie in Belfeld ontwikkelen we op dit moment een vormmachine waarmee producten als hamburgers hun gewenste vorm krijgen. We passen de machine aan op de wensen”, vertelt Patrick Sulèr, sales manager bij Havantec.Expertise 

Dat Pure Ingredients opnieuw kiest voor de Brabantse leverancier is geen toeval. Een klant is pas een klant als hij terugkomt, meent Patrick. Daarom wordt alles in het werk gesteld voor een goede service. “We vinden het belangrijk om klanten echt te helpen en zoeken altijd naar de beste oplossing voor hun situatie. Standaardmachines passen we aan zodat er maatwerk ontstaat”, vervolgt hij. Havantec is een relatief kleine organisatie met grote voorraden. Dat zorgt voor de nodige slagkracht en korte lijnen waardoor er snel kan worden geschakeld. Zo kreeg een klant die onlangs ’s ochtends belde voor transportwagens ze diezelfde dag nog geleverd. Bovendien wordt er weinig nee verkocht, omdat de onderneming zowel nieuwe als gebruikte machines kan leveren en ook beschikt over een revisietak. Het is een uitkomst voor Edgar. “Met de ontwikkeling van een nieuw product moet de markt nog worden verkend. Dan is het fijn om bijvoorbeeld eerst te werken met een gebruikte menger, en die later eventueel in te ruilen voor een nieuwe. Dat is flexibiliteit. Havantec is heel benaderbaar. En er wordt expertise meegebracht en meegedacht. Zo krijg je precies wat je nodig hebt.”