Hygiëne binnen uw productiefaciliteiten, zo voorkomt u besmetting!

Hygiënevoorzieningen en voorschriften ontstaan vaak uit routine of gewoonte, of naar aanleiding van incidenten. Ze krijgen in de praktijk weinig aandacht en worden gezien als grote kostenpost. Slim nadenken over de uitvoering en de noodzakelijke frequentie van een reinigingsactiviteit, verbetert de voedselveiligheid én bespaart reinigingskosten.

Wanneer productie, kwaliteit inspectie en het hygiëneteam met elkaar in gesprek gaan en samenwerken ontstaat er rust en overzicht. Als bedrijven de structuur en voorwaarden voor de schoonmaak goed vastleggen en monitoren en deze tijdig bijsturen en optimaliseren, worden de voedselveiligheidsrisico’s beheersbaar. Op het moment dat een bedrijf het reinigen goed organiseert en uitvoert, bepaalt het zelf de koers en kan het daarop navigeren. “Brandjes blussen” is dan niet meer nodig en iedereen binnen het bedrijf is voorbereid op (onaangekondigde) audits.

Een actueel voorbeeld van te voorkomen besmettingen zijn het recent opduiken van de Listeria en Salmonella bacterie binnen de voedingsindustrie. 

Op welke plaatsen binnen de voedingsmiddelenindustrie komt bacterievorming voor en hoe is dit binnen mijn faciliteiten te voorkomen?


Vloeren & afvoerputten

Bacteriën zoals Listeria komen veel voor in het milieu en is terug te vinden in de grond,
het water, dierlijke ingewanden en op rauw voedsel. Hierdoor kunnen de bacteriën gemakkelijk in voedselproductie-installaties terechtkomen en zich snel verspreiden. Listeria kan zich, door het vormen van een biofilm, hechten aan het oppervlak van vloeren en riolering. Hierdoor zijn ze moeilijk te verwijderen tijdens het reinigen. 

Een plas met statisch water is een paradijs voor bacteriën en leidt daarom tot kolonisaties van diverse verschillende bacteriën. Om de ontwikkeling van Listeria en andere bacteriën tot een minimum te beperken, moeten vloeren zo droog mogelijk worden gehouden. Waterverbruik voor reiniging en verwerking moet tot een minimum worden beperkt. 

Reinigingsmaterialen van Vikan zijn hiervoor speciaal ontworpen en kunnen bijdragen aan het behalen van uw hygiënestandaarden. Water van een lekkage moet onmiddellijk worden verwijderd (door middel van een vloertrekker of waterzuiger) en lekken moeten zo snel mogelijk worden verholpen.

Het is belangrijk om te voorkomen dat Listeria-besmetting zich verspreidt tussen verschillende hoog risicogebieden. Het is om deze gebieden daarom gescheiden te houden van uw laag risico gebieden. Zo beperkt u dat water, aerosolen en de verplaatsing van mensen en apparatuur tot verspreiding van bacteriën leidt. Een uitstekende manier om dit te bewerkstelligen is het gebruik van een hygiënesluis met desinfectie-, zeep-, droog mogelijkheden.


Productieapparatuur

Net als vloeren en afvoeren, kunnen moeilijk schoon te maken plaatsen op en in voedselverwerkingsapparatuur door waterophoping en verontreiniging een broedplaats worden voor Listeria en talloze andere bacteriën.  

Om het risico te minimaliseren, is het van essentieel belang om hygiënisch ontworpen verwerkingsapparatuur te gebruiken, die eenvoudig schoon te maken is en gemaakt is van materialen die geschikt zijn om in aanraking te komen met voedingsmiddelen. 

Het is belangrijk om een kritische blik te werpen op de manier van reinigen. Het gebruik van hogedrukreinigers en schrobmachines is wellicht een snelle manier van schoonmaken maar verhoogt de kans op de verspreiding van bacteriën. Het gebruik van deze machines kan ervoor zorgen dat bacteriën middels de luchtverplaatsing op  productiemachines, onderdelen en andere oppervlakten verspreid wordt. 

Lage druk schuimreiniging is een goed alternatief, Met lage druk-schuimreinigingssysteem is het mogelijk complete systeemoplossingen voor spoeling, schuim en desinfectie aan te bieden - alle functies in één systeem. Lage druk technologie maakt een efficiënte, materiaal besparende en goedkope reiniging van oppervlakken en productiefaciliteiten mogelijk. 

Een aparte injector voor elke chemische stof voorkomt het mengen van verschillende chemicaliën en kan er altijd gezorgd worden voor afzonderlijk dosering in de juiste concentratie. Reinigingsmiddelen hebben een langer oppervlakte-contact en zorgt voor minimale aerosolvorming.   

Bekijk hier de voordelen van lage druk schuimreiniging                     

kwaliteit belangrijker dan kwantiteit
Verder dient de frequentie van reiniging en desinfectie gebaseerd te worden op risicobeoordeling, maar voor apparatuur die wordt gebruikt voor het verwerken van gekoeld kant-en-klaar voedsel, moet dit waarschijnlijk minstens één keer per dag zijn.

Dagelijkse reiniging moet worden aangevuld met regelmatige demonteren van machines en diepe reiniging zodat ook gebieden die moeilijk te bereiken zijn tijdens de dagelijkse reiniging worden bereikt. Een risicobeoordeling zorgt er dus voor dat u de frequentie van (diepe) reiniging af kan stemmen aan de hand van het risiconiveau.

Houd tijdens het reinigen en desinfecteren rekening met moeilijk te bereiken plaatsen op de apparatuur. Dit zijn de gebieden waar bacteriën aanwezig kunnen zijn, vooral als een gebied lang nat blijft. Een aantal voorbeelden zijn:

 • Lang vochtige open frames
 • Hoeken en gaten
 • Holle rollerbanen
 • Slechte lasnaden
 • Holle ruimten in snijmachines
 • Holle ruimten onder kappen en afdichtingen

Reinigingsmaterialen

Reinigingsmaterialen zijn onmisbaar om besmetting in uw faciliteiten, van ruimtes en machines, te voorkomen. Echter kunnen dezelfde materialen bij slecht onderhoud een bron worden van dezelfde bacteriën die u probeert te bestrijden. 

Om listeria op het gebied van reinigingsmaterialen te voorkomen zijn twee dingen van cruciaal belang:

 • Een hygiënisch design
 • Een juist onderhoud van de reinigingstools.

Uw reinigingsmaterialen dienen een hygiënisch goed ontwerp te hebben en daarnaast moeten ze eenvoudig te reinigen zijn. Dit voorkomt namelijk microbiologisch groei van bacteriën. 

Een hygiënisch ontwerp omvat de volgende eigenschappen

 • Een gladde constructie
 • Constructie uit één stuk
 • Eenvoudig uit elkaar te halen
 • Geen spleten, kieren, naden en randen.

Havantec kan u adviseren in de keuze van geschikte reinigingsmaterialen. Na de aanschaf van de correcte materialen is het erg belangrijk dat u de spullen op de juiste manier onderhoud. Na gebruik moeten ook de reinigingsmaterialen regelmatig gereinigd, desinfecteert en vervangen worden. Een goede manier om de reinigingsmaterialen van uw hoog en laag risico gebieden te onderscheiden is kleurcodering.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op!
T. 0499-376970 E. info@havantec.nl 

Naast Hygiënevoorzieningen levert Havantec Food Equipment een breed scala aan productiemachinesinterne transportmiddelen en RVS bedrijfsinrichtingTevens beschikt Havantec over een eigen technische dienst welke de installaties kan plaatsen en installeren, daarnaast zorgen zij voor een flexibele, snelle en doelgerichte oplossing indien er storingen optreden.