Handen op de juiste manier reinigen. Hygiëne in de voedingsmiddelenindustrie

Handen zijn onmisbaar gereedschap bij de het werken met, en het verwerken van voedsel. Tegelijkertijd zijn handen een grote risicofactor voor de voedselhygiëne. Ziekteverwekkers zoals kiemen of bacteriën worden vaak via de handen overgedragen. Nog te vaak wordt gedacht dat het desinfecteren van de handen genoeg is om de handen bacterievrij te maken en zo besmetting van handen, werkplek en product te voorkomen, maar dit is niet waar. 

Zowel handen reiniging als desinfectie van de handen zijn cruciaal om voedselinfectie en de bijbehorende gevolgen te voorkomen. Handwasbakken en desinfectie units spelen daarom een belangrijke rol in de levensmiddelenindustrie. De NVWA en andere instellingen eisen hoge hygiënenormen voor het personeel. Deze eisen betreffen ook de handhygiëne.

De reiniging van de handen kan plaatsvinden in een hygiënesluis of in een aparte wasbak. Zeep, handen droogsysteem en een dispenser met desinfectiemiddel zijn eenvoudig te integreren. Afhankelijk van het gebruik en de personeelsstroom zijn er ook verschillende varianten leverbaar.  


Tien of meer reinigingsprocessen per dag

Als vlees, groenten, fruit en bakkerijproducten met de hand worden verwerkt of getransporteerd, moeten de handen vrij zijn van bacteriën en/of ziektekiemen. Werknemers zijn verplicht hun handen te wassen bij aanvang van het werk, voor het bereiden of serveren van maaltijden, voor en na het aantrekken van handschoenen, na pauzes en een bezoek aan het toilet. Maar ook na het schoonmaken van de werkplek, het hanteren van vuile voorwerpen, alsmede na het niezen of hoesten. Werknemers moeten bijzonder kritisch zijn bij de omgang met voedingsmiddelen zoals vlees, gevogelte, vis of eieren. 

Een ander bijkomend probleem is dat ook de wastafels zelf een gevaar kunnen worden voor de hygiëne. Ziektekiemen vormen zich op de kraan of in de gootsteen en worden van werknemer op werknemer overgedragen. Een andere bron van gevaar is het blijven staan van water in de afvoerpijp of op de vloer. 


Hygiënisch veilige wastafels gebruiken

De speciale wasbakken  van ITEC bieden de oplossing. U bedient de kraan contactloos dankzij kniebediening of een sensor in de kraan. Het water stroomt hierdoor alleen als uw knie de knop indrukt of zolang de handen onder de roestvrijstalen kraan worden gehouden. De dispensers met vloeibare zeep of desinfectiemiddel kunnen eenvoudig worden bediend met de elleboog of op verzoek volledig contactloos worden geleverd. Bovendien vindt het hele reinigingsproces - het wassen, drogen en desinfecteren van de handen - direct boven de wasbak plaats. Op deze manier druppelt er geen water op de vloer bij het wisselen van wassen naar drogen. De drogers hebben zeer effectieve HEPA-filters die 99,9% van de deeltjes in de lucht filteren zodat de lucht die uw handen droogt geen verontreiniging veroorzaken. Dit betekent dat het "hoe" van het reinigen van de handen in de voedingsindustrie net zo belangrijk is als het "hoe vaak".


Na het reinigen ultieme hygiëne dankzij desinfecteren

Vaak wordt gedacht dat desinfecteren voldoende is om alle bacteriën te verwijderen. Echter gaat desinfectiemiddel niet door de bovenste laag vuil op de handen komen. Hierom is het belangrijk dat er eerst gereinigd wordt, zo verwijderd u de grove vuil laag en kan het desinfectiemiddel daarna hardnekkige bacteriën op de handen bereiken. Dus voor een goede hygiëne geldt: eerst reinigen, dan desinfecteren! 

Desinfectie units zijn leverbaar als dispensers waarbij u zelf het middel correct en grondig over de handen dient te verspreiden en automatische units waarbij u uw handen in de dispenser plaatst en deze van boven en onder desinfectie op de handen spuit. Heeft u vragen over handhygiëne of persoonlijke hygiëne voor de voedingsmiddelenindustrie, neem dan contact met ons op. Wij kijken graag met u mee naar de optimale hygiëneprocedure die aansluit op uw productiefaciliteiten. Neem contact met ons op.

Havantec Food Equipment - Den Uitvanck 16 - 5688 XG - Oirschot - T. +31 499 376 970 - E. info@havantec.nl